Paleo (oerdieet)

08 Feb Door Gezondlangleven.nl

Het paleo-dieet is gebaseerd op de theorie dat de menselijke soort het beste functioneert op een dieet dat vergelijkbaar is met wat de vroege jagers-verzamelaars aten tijdens de Paleolithicum-periode. Dit betekent dat het paleo-dieet rijk is aan eiwitten van dierlijke oorsprong, groenten, fruit, noten en zaden. Voedingsmiddelen die in de moderne tijd zijn ontwikkeld, zoals granen, suiker, melkproducten en verwerkte voedingsmiddelen, zijn uitgesloten. Het idee achter het paleo-dieet is dat ons lichaam niet is aangepast aan deze nieuwe voedingsmiddelen en dat deze kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.

Gezondheidseffecten

Het paleo dieet richt zich op het eten van voedingsmiddelen die beschikbaar waren voor de jager-verzamelaars tijdens de paleolitische periode. Hierdoor bestaat het dieet voornamelijk uit vlees, vis, groenten, fruit en noten en worden granen, zuivelproducten, aardappelen, suiker en verwerkte voedingsmiddelen vermeden. Veel mensen beweren dat dit dieet hen helpt gewicht te verliezen, verbetert de bloedsuikerspiegel en vermindert de kans op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Echter, sommige experts wijzen erop dat het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen zoals granen en zuivelproducten leidt tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en onvoldoende vezels. Het is belangrijk om te realiseren dat er geen één dieet is dat voor iedereen gezond is en het is aanbevolen om de mening van een arts of diëtist te raadplegen voordat men een nieuw dieet aangaat.

Duurzaamheidsaspecten

Het paleo-dieet, ook wel het "oerdieet" genoemd, is gericht op het eten van voedingsmiddelen die beschikbaar waren tijdens de tijd van onze verre voorouders. Dit omvat vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. Het idee achter dit dieet is om terug te gaan naar de basis en om te ontsnappen aan de moderne voedselindustrie. Maar ook op het gebied van duurzaamheid kent het paleo-dieet specifieke aspecten. Voedselbronnen zoals industrieel verwerkte producten, granen, zuivelproducten en suiker zijn uit den boze en worden vervangen door verse, onbewerkte producten. Hierdoor is het dieet gericht op lokale en seizoensgebonden producten, wat bijdraagt aan een vermindering van de ecologische voetafdruk en het verminderen van transport- en verpakkingsafval. Daarnaast bevordert het dieet de consumptie van minder verwerkte en meer plantaardige producten, wat op zijn beurt de gezondheid en het milieu ten goede komt.

Bekijk ook eens