Ondervoeding

08 Feb Door Gezondlangleven.nl

Ondervoeding is een serieus gezondheidsprobleem dat voortkomt uit een tekort aan voedingsstoffen, voornamelijk calorieën, proteïnen, vetten, vitaminen en mineralen. Het resulteert in een verminderde lichamelijke en geestelijke gezondheid en kan leiden tot groeiachterstand, verzwakte immuniteit, verminderde energie en concentratie, en in sommige gevallen zelfs tot levensbedreigende aandoeningen. Ondervoeding kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar is vooral een groot probleem in ontwikkelingslanden.

Oorzaken

Ondervoeding kan ontstaan door verschillende oorzaken. Een ongezonde en onvoldoende voeding is de meest voorkomende oorzaak. Andere oorzaken kunnen zijn: medische aandoeningen, zoals darmproblemen of verstoorde opname van voedingsstoffen, economische en sociale factoren, zoals armoede, gebrek aan toegang tot gezonde voeding, en emotionele en psychische factoren, zoals een eetstoornis. Ook bij ouderen kan ondervoeding een groot probleem zijn, door verminderde eetlust, verlies van tanden of kiezen en moeilijkheden bij het bereiden van voedsel. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen om ondervoeding te voorkomen of te behandelen.

Gezondheidseffecten

Ondervoeding heeft veel nadelige effecten op de gezondheid. Het vermindert het vermogen van het lichaam om ziektes te bestrijden, leidt tot verminderde weerstand, zwakte, verlies van spiermassa, verminderde groei en ontwikkeling en verminderde fysieke en cognitieve prestaties. Het kan ook leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen. Ondervoeding kan bovendien het risico op bepaalde vormen van kanker verhogen. Het is belangrijk om een ​​gezonde en gevarieerde voeding te hebben om ondervoeding te voorkomen en te zorgen voor een goede gezondheid.

Vaststellen van ondervoeding

Ondervoeding kan vastgesteld worden door middel van verschillende methoden, waaronder: het beoordelen van de lichaamssamenstelling, het meten van de lengte en het gewicht, het uitvoeren van bloedonderzoeken, en het beoordelen van de voedings- en eetpatronen. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen bij vermoedens van ondervoeding, omdat dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals verzwakte weerstand tegen infecties, verminderde cognitieve functie, verminderde groei en ontwikkeling en andere aandoeningen. Een arts of diëtist kan het beste beoordelen of iemand ondervoed is en welke stappen nodig zijn om de situatie te verbeteren.

Voedingsadvies

Voedingsadvies bij ondervoeding varieert afhankelijk van de specifieke oorzaak van de ondervoeding. Het is belangrijk om te weten dat ondervoeding niet alleen wordt veroorzaakt door te weinig eten, maar ook door een gebrek aan specifieke voedingsstoffen of een verstoorde absorptie van voedingsstoffen door het lichaam.

In het geval van een eenvoudige ondervoeding, zal het voedingsadvies erop gericht zijn om de calorie- en voedingsstofinname te verhogen. Dit kan gedaan worden door het aanbevelen van calorie-rijke voeding, zoals volle melk, noten, zaden en avocado's, of door het toevoegen van calorieën aan bestaande maaltijden.

In het geval van een gebrek aan specifieke voedingsstoffen, zoals ijzer of vitamine B12, kan het nodig zijn om supplementen te nemen. In het geval van een verstoorde absorptie van voedingsstoffen, zoals bij een darmziekte, zal de arts specifieke aanbevelingen doen en kan een aangepaste dieet nodig zijn.

Het is belangrijk om professioneel advies te zoeken bij het vaststellen en behandelen van ondervoeding, omdat dit ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Een gekwalificeerde diëtist of arts kan helpen bij het ontwikkelen van een dieet- en supplementenplan dat aangepast is aan de specifieke behoeften van een persoon.

Bekijk ook eens