lang leven
Gezondlangleven.nl

Vind hier alle langleven berichten en gezondheidstips bij de categorie van je keuze.Alle lang leven tips en advies over oud worden in een goede gezondheid!1 glas alcohol al schadelijk voor darmen

Langleven tip

Bron: Maastricht UMC+ promotieonderzoek Elhaseen Elamin
http://www.dichtbij.nl/maastricht/regionaal-nieuws/artikel/3347290/maastrichts-promotieonderzoek-een

Een kleine hoeveelheid alcohol, vergelijkbaar met 1-2 glazen bier of wijn, heeft al nadelig effect op je darmen. De doorlaatbaarheid van de dikke en dunne darm blijkt door te alcohol toe te nemen. Ziekteverwekkers krijgen dan kans om door te komen. Met name de stof acetaldehyde, afvalproduct van alcohol, is giftig voor veel cellen. Opmerkelijk genoeg heeft het eten van korte ketenvetzuren (onbewerkte plantaardige producten) met alcohol weer een gunstig effect.
Datum: 24 jan 2014

1 Glas alcohol gezond

Langleven tip

Bron:

In 2010 verschenen enkele studies over dat matige alcoholconsumptie goed zou zijn. 2 glazen voor mannen, 1 glas voor vrouwen per dag zou meer goed doen dan kwaad. Een gedoseerde hoeveelheid alcohol kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Dit is vooral het gevolg van het effect van alcohol op de bloedsamenstelling. Een kleine hoeveelheid zorgt voor een afname van het (slechte) LDL-cholesterol en een toename van het (gezonde) HDL-cholesterol. Matige alcoholconsumptie kan bovendien het risico op diabetes type 2 aanzienlijk verminderen. Grootschalige, studies laten zien dat matige consumptie van alcohol het risico op diabetes tot 30% kan doen afnemen. Ook bevatten zowel wijn als bier anti-oxidanten. Hoewel wijn meer anti-oxidanten bevat, zijn de anti-oxidanten in bier kleiner en worden beter opgenomen door het lichaam. Meer is hierbij zeker niet beter. Een grotere hoeveelheid alcohol zorgt juist voor een afname van het gezonde HDL-cholesterol en een groter risico op hartfalen en overgewicht. Ook hebben vrouwen die alcohol drinken (zelfs als ze zich aan de richtlijn houden) een grotere kans op het ontwikkelen van borstkanker.
Datum: 2010

10 tips om verkoudheid te voorkomen

Langleven tip

Bron:

1. Handen wassen en niet aan je mond, neus ogen zitten. 2. Slaap genoeg voor een sterk immuunsysteem. 3. Verminder suikergebruik voor een sterk immuunsysteem. 4. Gebruik geen vieze zakdoeken; verschoon ze gelijk. 5. Kleed je warm aan. 6. Eet kippensoep, dat bevat amminozuren die slijm verwijderen. 7. Beweeg voldoende. 8. Houd je huis goed schoon. 9. Eet gezond, gebruik de juiste vetten uit vis en noten. 10. Drink voldoende water voor een sterk immuunsysteem en het afvoeren van afvalstoffen.
Datum: 17 sep 2013

4 adviezen over zonnebrandcrème

Langleven tip

Bron: Radar
http://www.radartv.nl/uitzending/artikelen/detail/article/7-adviezen-over-zonnebrandcreme/

[1] Bescherm tegen UVA én UVB. UVB is straling die je bruin maakt, maar óók verbrandt. UVA komt dieper in de huid en beschadigt de huid. [2] Gebruik minstens SPF 30. Tussen factor 30 en 50 zit weinig verschil. [3] Smeer iedere 2 uur opnieuw. [4] Vermijdt Oxybenzone.
Datum: 19 mei 2015

4 kopjes koffie gezond

Langleven tip

Bron: Arthur Klatsky, American Heart Association

Mensen die 4 koppen koffie per dag drinken hebben minder kans op hartritmestoornissen. Dat is gebleken uit een grootschalig Amerikaans onderzoek. Volgens de onderzoekers hebben mannen en vrouwen die dagelijks minimaal vier koppen koffie drinken 18 procent minder kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen wegens hartritmestoornissen. Bij wie op een dag 1 tot 3 keer koffie drinkt, was een verlaging in risico te zien van 7 procent.
Datum: 4 maart 2010

6 tips om snel van de griep af te komen

Langleven tip

Bron: Huisarts Roy Beijaert

[1] Je kunt alles waar je je goed bij voelt dat je dat kunt doen. [2] Geef je lichaam veel rust. Eet licht verteerbaar, zoals soep. [3] Ventileer het huis. [4] Gember verwarmt, en heeft ook een antivirale werking. Zo ook geelwortel. [5] Niet roken. [6] Veel water drinken, droog niet uit.
Datum: 10 dec 2017

7 uur slaap het gezondst

Langleven tip

Bron: Universiteit van West Virginia, USA

Mensen die meer of minder dan zeven uur per dag slapen, inclusief dutjes, lopen een groter risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van West Virginia in de Verenigde Staten. Minder dan 5 uur slaap per dag verdubbelt het risico op hartaandoeningen. Meer dan 7 uur slaap vergroot de kans op hart- en vaatziekten. De grootste risicogroep blijken de volwassenen onder 60 jaar te zijn, die 5 uur of minder per etmaal slapen. Hun risico op hartfalen is 3 keer zo groot.
Datum: 1 aug 2010

Aardbei zeer gezond

Langleven tip

Bron: Universiteit Maastricht en de Wageningen Universiteit

Aardbeien en blauwe bessen zijn zeer gezond. Onderzoek heeft aangetoond dat de kleurstof die zorgt voor de rode en blauwe kleur van de vruchtjes ook ongezonde stoffen uit het lichaam wegvangt. Aardbeien lijken bovendien extra te beschermen tegen welvaartsziekten als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Het staat vast dat zowel de aardbei als de blauwe bes veel antioxidanten bevat. Ze vangen stoffen weg die in het lichaam zorgen voor celmutaties, waardoor bijvoorbeeld kanker kan ontstaan. Belangrijkste antioxidant is anthocyaan en dat is precies de kleurstof die aardbeien en blauwe bessen hun uiterlijk geeft, aldus de onderzoekers. Anthocyaan verlaagt bovendien het cholesterolgehalte in het bloed en werkt als ontstekingsremmer. Tot nu toe is aangenomen dat het gezondheidsbevorderende effect van bessen veel minder zou zijn na verwerking, maar op het symposium worden onderzoeksresultaten getoond die bewijzen dat producten met bessen die op een bepaalde manier zijn verwerkt nog steeds heel gezond zijn. Enkele jaren geleden bleek al uit ander onderzoek dat frambozen meer gezonde stoffen bevatten dan bijvoorbeeld tomaten, kiwi's of broccoli.
Datum: 17 juni 2010

Algemene tips preventie kanker

Langleven tip

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds
http://www.wcrf.nl/

1. Niet roken 2. Streef naar een slank postuur 3. Beweeg iedere dag minstens een half uur 4. Vermijd suiker en zout 5. Eet vooral groente, fruit, volkoren en peulvruchten 6. Varieer je voeding 7. Beperk eten van rood vlees 8. Niet meer dan 2 glazen alcohol per dag voor een man en 1 glas voor je als vrouw 9. Vertrouw niet op voedingssupplementen
Datum:

Amper bestrijdingsmiddelen op groente

Langleven tip

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Groente en fruit dat in NL in de supermarkt ligt is schoon. Dat blijkt uit een recente analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA. 99% van de monsters voldeed aan de norm. De resultaten komen overeen met voorgaande jaren, aldus de NVWA. In die gevallen waarbij resten van bestrijdingsmiddelen werden aangetroffen, was de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid verwaarloosbaar zijn.
Datum: 13 mei 2014

App herkent huidkanker

Langleven tip

Bron: Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

Gebruikers van de gratis app SkinVision kunnen foto's maken van moedervlekken of andere vreemde plekjes op hun huid. Het programma analyseert die vervolgens en geeft een oranje of rode waarschuwing als sprake lijkt van huidkanker. Als dat zo is, kan de foto direct met een arts worden gedeeld. Uit het onderzoek van het Eindhovense ziekenhuis blijkt nu dat de app huidkanker in 80 procent van de gevallen met zekerheid herkent en in 95 procent van de gevallen met 'grote waarschijnlijkheid'.
Datum: 1 juni 2015

Appels zijn nog gezonder

Langleven tip

Bron: Het Laatste Nieuws

Wetenschappers ontdekten dat appels, perziken en nectarines 5 keer zoveel polyfenolen bevatten dan eerder was vastgesteld. Professor Dr Paul Kroon: „De bacteriën in de darmen zetten deze polyfenolen om in stoffen die de activiteit bij antioxidanten stimuleren. Polyfenolen gaan ontstekingen en kwaadaardige tumoren tegen. Daarnaast beschermen ze de cellen tegen beschadiging van vrije radicalen en voorkomen ze hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt ook dat deze stoffen het risico op Alzheimer aanzienlijk verlagen.”
Datum: 2 sep 2009

Bange moeder remt groei kind

Langleven tip

Bron: Jens Henrichs, Erasmus MC Rotterdam

Aanstaande moeders die angstig zijn in hun zwangerschap remmen de groei van hun ongeboren kind. Het kind kan ook in zijn latere leven nadelige gevolgen hier van merken. Henrichs baseert zich op gegevens uit Generation R, een grootschalig bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC onder Rotterdamse 10.000 kinderen. Hij ontdekte dat angst bij de moeder de groei van het hoofd, de buik en het gewicht van de foetus tijdens de tweede helft van de zwangerschap remt. Dat geldt ook bij aanstaande moeders met symptomen van depressie.
Datum: 18 mei 2010

Bewegen is gezond

Langleven tip

Bron:
http://www.minvws.nl/folders/ds/gezond_bewegen_en_

Actief zijn en veel bewegen laat je gezond voelen en zorgt dat je langer gezond blijft. Veel sport is goed voor je lijf en je leden! Wekelijkse sport beschermt onze gezondheid en maakt gezonder. Sporten heeft vele voordelen, fysiek en geestelijk en werkt vooral preventief! Met sporten bouw je een gezonde weerstand op. *Webtip: Ontwerp nu hier voor een online bodemprijs je custom Hoodie of Tshirt met jouw foto, tekst of logo.
Datum:

Bij griep niet te lang in bed

Langleven tip

Bron:
http://www.rivm.nl

De wetenschap is er nog niet uit hoe lang je in bed moet uitzieken bij griep. Volgens het RIVM is het een zeer complex onderwerp om te onderzoeken tot wanneer je nu beter in bed kunt blijven, en vanaf wanneer het weer goed is op te staan (en te werken). Een feit is dat iedere dag in bed je spiervermogen met een paar procent afneemt. Lang blijven liggen uitzieken is dus ook niet goed, zeker niet voor oudere mensen. De verschillende uitspraken samenvattend lijkt ook hier de balans het beste te zijn: neem voldoende rust om je lichaam te laten sterken, maar zodra je aanvoelt dat je uit bed kunt, doe dat dan ook.
Datum: maart 2009

Blauwe bessen zeer gezond

Langleven tip

Bron: totpr.nl
http://gezondheid.rubriek.nl/gezondheid/bosbessen.asp

Blauwe bosbessen bevatten anthocyanine. Dit is de stof die de bosbes zijn blauwe kleur geeft. Het is ontstekingsremmend, anti- verouderend, cholesterolverlagend en beschermt tegen verschillende ziekten. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer anti-oxidanten bevatten dan bosbessen. Suiker vermindert het gunstige effect, dus geen jam van bessen eten. Kies bessen die stevig zijn en egaal rond. De kleur moet indigo blauw zijn, met een zilveren schijn. Eet ze direct na aankoop. Bewaar bessen max. 5 dagen in de koelkast. Ook aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits bevatllen veel anti-oxidanten.
Datum: 25 juli 2008

Chocola is gezond en maakt gelukkig!

Langleven tip

Bron: Telegraaf
http://www.chocoladeonline.nl/actueel/inhetnieuws/details_53

Goed nieuws; nadat uit eerder onderzoek al naar voren kwam dat chocolade gelukkig maakt is nu aangetoond dat chocola ook gezond is. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) in Bilthoven. In chocolade zitten flavonoiden, die een beschermende werking hebben tegen hartinfarcten. Schadelijke zuurstofverbindingen in het bloed, die een rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, worden door deze stoffen onschadelijk gemaakt. Deze stoffen komen ook voor in thee, groente, rode wijn en appels. Chocolade echter bevat vier keer zoveel flavonoiden als thee. In pure chocolade zit meer dan in melkchocolade. Al eerder was bekend geworden dat chocolade gelukkig maakt. Door het eten van chocolade worden namelijk bepaalde stoffen in de hersenen afgescheiden waardoor je een goed gevoel krijgt.
Datum:

Dikke oudere sterft eerder

Langleven tip

Bron: RIVM

Er is verband tussen de tailleomtrek van ouderen en de kans op hart- en vaatziekten. Mannen met een buikomtrek van 123 cm en vrouwen met een taille van 105 cm hebben 2 keer zoveel kans om te sterven aan hart- en vaatziekten dan ouderen met een gemiddelde omvang.
Datum: 29 sep 2011

Eet weinig, leef langer met honger

Langleven tip

Bron: www.infonu.nl
http://www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/29672-langer-leven-door-te-hongeren.html

Wie weinig eet, leeft langer (infonu.nl). De “Vereniging voor calorie-reductie” in de VS zegt dit met de resultaten van wetenschappelijke dierproeven. Die hebben aangetoond dat met een voortdurende lichte ondervoeding het leven met meer dan 30 procent kan worden verlengd. Vele studies hebben aangetoond dat het letten op die caloriebalans helpt om type 2 diabetes, hart-en vaatziekten en kanker te voorkomen. De resultaten van proeven die nóg verder gingen, en 10 tot 20 procent onder de basisbehoefte doken, doen vermoeden dat een kleine mate van ondervoeding zelfs extra helpt voor een goede gezondheid. *Webtip: Ontwerp nu hier voor een online bodemprijs je custom schort met jouw foto, tekst of logo.
Datum: 6 jan 09

Fietsende man heeft meer kans op prostaa

Langleven tip

Bron: Brits onderzoek onder ruim 5000 fietsers

Mannen van middelbare leeftijd die meer dan 9 uur per week op de fiets zitten, lopen een groter risico op de ontwikkeling van prostaatkanker. Dat blijkt uit grootschalig Brits onderzoek onder ruim 5000 fietsers.Onderzoekers vermoeden dat dit komt door de verhoogde druk op de prostaat.Onderzoeker Mark Hamer benadrukt tegenover de Daily Mail: ''We hebben het echt over enthousiaste fietsers, niet over mensen die van en naar hun werk fietsen.''
Datum: juli 2014

Gebruik domperidon niet zonder risico

Langleven tip

Bron:
http://goede-pillen-slechte-pillen.blogspot.nl/2013/03/gebruik-domperidon-niet-zonder-risico.html

Domperidon, een middel tegen braken, is mogelijk dodelijk. Het Europese bureau voor geneesmiddelen start daarom een onderzoek naar het antibraakmiddel. Hoewel de pil in ons land zonder recept verkrijgbaar is, kan gebruik ervan leiden tot ernstige hartritmestoornissen en hartfalen.
Datum:

Geen energiedrank voor kids

Langleven tip

Bron: Duitse Universiteit van Bonn

Energiedrankjes hebben een negatieve invloed op de hartslag. Kinderen en mensen met hartproblemen moeten deze cafeïnebommen laten staan, zo waarschuwen onderzoekers van de Duitse Universiteit van Bonn. We weten dat er 3 keer meer cafeïne in edrank zit, dan in koffie of cola. Er zijn inmiddels veel bijwerkingen bekend: hartkloppingen, hoge bloeddruk.
Datum: 2 dec 2013

Gehoorschade door mp3 spelers

Langleven tip

Bron: Wetenschappelijk Comité voor nieuwe gezondheidsrisico's (WCNG)
http://www.telegraaf.nl/digitaal/3111546/__EU__gehoorschade_door_mp3-spelers__.html?p=6,1

Zo'n 10 miljoen jongeren in Europa lopen risico op gehoorverlies, oorsuizen of fantoomgeluid. Dit bericht het Wetenschappelijk Comité voor nieuwe gezondheidsrisico's (WCNG). Gebruikers van muziekspelers riskeren gehoorverlies als ze ten minste 5 jaar lang 1 uur per dag naar luide muziek luisteren. Dit betreft 5 tot 10 procent van de gebruikers.
Datum: 27 jan 09

Gescheiden slapen gezonder

Langleven tip

Bron: Robert Meadows, Universiteit van Surrey

Koppels zouden apart moeten slapen voor hun relatie en om gezondheidsredenen, stellen Britse deskundigen. Als een van de partners veel draait in zijn of haar slaap, bestaat er een kans van 50 procent dat de slaap van de ander wordt verstoord. "In het oude Rome was het huwelijksbed uitsluitend bedoeld voor het bedrijven van de liefde", aldus wetenschapper Robert Meadows van de Universiteit van Surrey. Stanley raadt stellen met slaapproblemen aan hetzelfde te doen. Volgens de onderzoeker is slaapgebrek onder meer verbonden met depressies, hartstoornissen, longproblemen, ongelukken en scheidingen. De onderzoeker stelt dat aan voldoende slaap vaak niet genoeg belang wordt gehecht.
Datum: 9 sep 09

Gezonde vezels

Langleven tip

Bron: Consumentenbond

Voedingsvezels hebben een gunstige invloed op: stoelgang, overgewicht, hartziekten en mogelijk dikke darmkanker. Het Voedingscentrum adviseert 30-40 gram vezels per dag. Beste fruit: sinaasappels (3,6 gr), mango, peer. Beste groente: broccoli (4,5 gr), rode kool, sperziebonen.
Datum: mei 2009

Goede pillen, slechte pillen

Langleven tip

Bron:
http://goede-pillen-slechte-pillen.blogspot.nl/

Dit blog wil een vraagbaak en informatiebron zijn voor iedereen die pillen gebruikt, van pijnstiller en anticonceptiepil tot vitaminepil. Welke zijn er, wat zijn de risico's en waar koop je ze: op internet of gewoon in de apotheek.
Datum: maart 2013

Griep voorkomen door hygiene

Langleven tip

Bron: Gé Donker, Nivel

"Wie wil proberen de griep te voorkomen, moet de normale hygiene hanteren" zegt huisarts en epidemioloog Gé Donker van het Nivel. "Regelmatig handen wassen, vooral voor het eten, deurkrukken schoonhouden en toetsenborden afnemen". Ook een goede conditie (goede nachtrust, sporten, gezond eten) draagt bij aan het verhogen van je weerstand.
Datum: AD, 18 jan 09

Groen wonen is gezond

Langleven tip

Bron: NIVEL-onderzoeker Jolanda Maas
http://www.nu.nl/gezondheid/1911381/groene-woonomgeving-is-gezond.html

Mensen die in een groene woonomgeving wonen voelen zich niet alleen gezonder, ze zijn ook gezonder. Ze bezoeken minder vaak de huisarts. Zo tuinieren mensen uit een groene woonomgeving vaker en langer, en fietsen zij meer minuten naar hun werk. Verder voelen zij zich minder eenzaam en ervaren ze minder vaak een tekort aan sociale contacten. Huisartens zouden patiënten vaker aan moeten raden een wandeling te gaan maken in het bos.
Datum: 4 feb 09

Heteluchtdroger verspreidt bacterien

Langleven tip

Bron: University of Westminster

Heteluchtdrogers kunnen zorgen voor een sterke groei van bacteriën op je handen. Hierdoor krijgen ziekten meer kans. Na een heteluchtdroger is het aantal bacteriën op handen meer dan verdubbeld. Baterien gedijen goed in de warmte van de drogers, net zoals bij de voortdurend warme banden van een elektrische roltrap. Een papieren wegwerphanddoek is dus veel schoner na het wassen.
Datum: 12 feb 09

Kanker door schimmels in huis

Langleven tip

Bron: B.Demulle, Universiteit Gent
http://www.telegraaf.nl/buitenland/2991091/__Kanker_door_schimmels_in_huis__.html?p=32,1

Schimmels in woningen kunnen kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit de doctoraalstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. De schimmels in bv in de badkamer of keuken scheiden zogeheten mycotoxinen af. Sommige types zijn aangemerkt als kankerverwekkend door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek. De onderzoekster adviseert om huizen goed te ventileren.
Datum: 13 jan 09

Kanker voorkomen? geheel geen alcohol

Langleven tip

Bron: Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP

Het beste advies om de kans op kanker door alcoholgebruik uit te sluiten is, in tegenstelling tot wat volgens STAP en KWF Kankerbestrijding vaak wordt gedacht, volledig stoppen met drinken. Elk jaar krijgen 2.900 mensen in NL kanker door alcohol. "Mensen denken dat het drinken van een paar glazen alcohol in een gezonde leefstijl past. Helaas is er geen veilige ondergrens aangetoond."
Datum: 5 juni 2015

Kinderen eten teveel zout

Langleven tip

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
http://www.ad.nl/diagnose/2958084/Kind_krijgt_te_veel_zout_binnen.html

Nederlandse kinderen krijgen twee keer zoveel zout binnen als goed is. Daarvoor waarschuwen drie kinderartsen. Gevolgen van een te hoge zoutconsumptie zijn vijftien jaar later nog meetbaar, door hoge bloeddruk. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag, zonder onderscheid tussen volwassenen en kinderen. Voor beide groepen geldt dat een hoge zoutinname kan leiden tot hoge bloeddruk. Riskante aandoeningen aan hart- en bloedvaten zijn vaak het gevolg. Ouders kunnen de bloeddruk van hun kids verlagen door de inname van kalium te verhogen. Vervang keukenzout door mineraalzout en eet verse groenten en fruit in plaats van kant-en-klaar maaltijden.
Datum: 30 jan 09

Koffie goed voor tanden

Langleven tip

Bron: Professor Andrea Antonio

Braziliaanse wetenschappers vonden dat bepaalde koffiebonen een anti-bacteriële werking hebben. Bacteriële biofilms die plak (en tandbederf) veroorzaken worden afgebroken. De onderzoekers denken dat de polyfenolen antioxidanten in verantwoordelijk zijn. Professor Andrea Antonio: .. maar teveel koffie veroorzaakt vlekken en heeft effect op de zuurgraad in de mond.
Datum: 11 juni 2014

Koop ervaringen en wordt gelukkig

Langleven tip

Bron: Professor Ryan Howell, San Francisco State University
http://www.straitstimes.com/Mind%2BYour%2BBody/In%2BThe%2BKnow/Story/STIStory_339953.html

Heb je wat geld over? Koop dan een leuke ervaring in plaats van kleding! Een nieuwe studie laat zien dat je met leuke ervaringen gelukkiger bent. Met een goed diner, gezellig uitje, of mooie vakantie word je gelukkiger dan dat je je geld besteedt aan dingen, zoals een nieuwe auto. Leuke ervaringen maken je sociaal sterker en gelukkiger. Het geeft je ook meer energie, blijkt uit het onderzoek. *Webtip: kijk nu hier voor goedkope uitjes.
Datum: 18 feb 09

Kort koken gezond

Langleven tip

Bron: Universiteit van Wageningen
http://www.nu.nl/gezondheid/1918126/spruitjes-kort-koken-is-gezondst.html

Spruitjes en andere koolsoorten moet je kort koken, dan zijn ze het meest gezond. Zelfs gezonder dan wanneer ze rauw worden gegeten. Koolsoorten als broccoli en boerenkool leveren veel isothiocyanaten. Dit ontgift het lichaam. Bij kort gekookte groente bleek het gezonde effect het langst te duren.
Datum: 16 feb 09

Krachttraining goed voor ouderen

Langleven tip

Bron: Uiversiteit van Maastricht, American Journal of Clinical Nutrition
http://www.nu.nl/gezondheid/1911023/krachttraining-goed-voor-ouderen.html

Het verlies van spiermassa bij ouderen kan bestreden worden met langdurige krachttraining. Het verlies van spiermassa is een veelvoorkomend verschijnsel bij oudere mensen. Dit proces is grotendeels omkeerbaar met behulp van specifieke, langdurige krachttraining.
Datum: 3 feb 09

Laptopgebruiker slechte houding

Langleven tip

Bron: TNS NIPO in opdracht van Logitech
http://www.telegraaf.nl/digitaal/3189994/__Laptopgebruiker_negeert_goede_houding__.html?p=4,1

Bijna de helft van de computergebruikers heeft last van pols, nek of andere gewrichten bij gebruik van een notebook. Maar liefst 87 procent van de gebruikers van een notebook is zich niet bewust van zijn of haar werkhouding. Een goede werkhouding, regelmatige pauzes en bewust gebruik van computers voorkomt pijnlijke gewrichtsklachten.
Datum:

Light frisdrank slecht voor zwangere

Langleven tip

Bron: EU Onderzoek bij 60.000 vrouwen

Zwangere vrouwen die dagelijks light-dranken drinken, hebben 38 procent meer kans om voortijdig te bevallen. Wetenschappers denken dat methanol, een stof die in sommige van deze kunstmatige zoetstoffen zit, een rol speelt in het vervroegen van een geboorte. Methanol is een toxine, die leiden tot de vorming van formaldehyde, een chemische stof die gebruikt wordt om dode lichamen te bewaren. Ook blijkt de kunstmatige zoetstof aspartaam het risico op een vroegtijdige bevalling te vergroten.
Datum: 12 juli 2010

Maximaal 30 gram suiker per dag

Langleven tip

Bron: WHO

25 tot 30 gram suiker, dat is wat een volwassen persoon gemiddeld per dag max zou moeten eten volgens de nieuwe richtlijnen van de WHO. „1 bakje cruesli en 1 kop tomatensoep uit blik, dan zit je al aan ruim 25 gram”. „Het is haalbaar om niet meer dan 25 gram suiker per dag te eten, mits je niet uit pakjes en zakjes eet en drinkt. Wat het dus voor de gemiddelde Nederlander totaal onhaalbaar maakt”, zegt Rijksen van foodwatch.
Datum: 6 maart 2014

Met 3 koppen koffie gezond leven

Langleven tip

Bron: Voorlichtingsbureau voor Koffie en Gezondheid
http://www.koffieengezondheid.nl/content/index.php/Nieuws/Koffie-en-thee-verlagen-risico-op-diabetes

Minimaal 3 koppen koffie en/of thee per dag geeft de helft minder kans op diabetes, vergeleken met een consumptie van minder dan 3 koppen. Onderzoek volgde vanaf 1993 tot 1997 ruim 40.000 Nederlandse mannen en vrouwen tussen 20 en 65 jaar. Wellicht is de oorzaak het hoge gehalte aan antioxidanten in koffie en thee.
Datum: 4 november 2008

Met appelsap geen Alzheimer

Langleven tip

Bron: Universiteit van Massachusetts
http://www.nu.nl/gezondheid/1905847/appelsap-helpt-tegen-alzheimer.html

Het drinken van 2 glazen appelsap iedere dag kan mogelijk het begin van de ziekte van Alzheimer uitstellen. Al eerder was gevonden dat appelsap helpt om het brein beter te laten werken. Maar nu blijkt dat appelsap de productie van het eiwit amyloïde afremt. In de hersenen van Alzheimerpatiënten is er teveel van dit eiwit. De onderzoekers vermoeden daarom ook dat appelsap kan helpen in het vertragen van het verloop van Alzheimer.
Datum: 26 jan 09

Middagzon het beste

Langleven tip

Bron: Cancer Research UK

Negatieve berichtgevingen over de zon lijken weer in het niets te verdwijnen nu een toonaangevende Britse gezondheidsorganisatie adviseert om de zonnestralen juist op het heetst van de dag op te zoeken. De tijd die nodig is om vitamine D aan te maken, is korter dan wanneer de huid zou verbranden. Regelmatig naar buiten gaan voor een paar minuten rond de middagzon, zonder zonnecrème, moet voldoende zijn. Als het gaat om blootstelling aan de zon, adviseert de gezondheidsorganisatie: niet te lang maar vaker in de zon te zitten. Mensen dienen hun eigen huid te kennen en moeten begrijpen hoe lang ze buiten kunnen doorbrengen voordat ze zonnebrand riskeren. Vitamine D Volgens de organisatie zijn de voordelen van vitamine D zeer groot. De vitamine is essentieel voor de aanmaak van calcium en stevige botten en helpt Alzheimer afweren. Recent onderzoek toonde aan dat vitamine D-supplementen net zo goed werken als sommige andere medicatie tegen prostaatkanker. Tijdens de zwangerschap kunnen de supplementen in 80 procent van de gevallen multiple sclerose bestrijden. Vitamine D-gebrek is een klassieke oorzaak van ernstige botziekten, in de laatste tien jaar is dit ook een belangrijke risicofactor voor diabetes, hart-en vaatziekten, artritis en bepaalde vormen van kanker.
Datum:

Minder melk voor de oudere vrouw

Langleven tip

Bron: Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA)
http://www.nu.nl/gezondheid/1910694/minder-vitamine-a-voor-oudere-vrouwen.html

Na de menopauze kunnen vrouwen beter minder vitamine A innemen. Volgens de EFSA zou de kans op botbreuken en osteoporose dan lager zijn. Uit Frans en Brits onderzoek blijkt dat een deel van de Europeanen meer vitamine A binnenkrijgt dan nodig is, door vitaminepillen en lever- en zuivelproducten.
Datum: 3 feb 09

Minstens 10 gram noten of pinda's!

Langleven tip

Bron: Universtiteit Utrecht

Mensen die minstens 10 gram noten of pinda's per dag eten hebben een lager risico om te sterven, aldus Universiteit Maastricht met een studie van 120.000 mensen. De sterfteverlaging was het sterkst voor luchtwegenaandoeningen, ziekten van het zenuwstelsel en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband is bij mannen en vrouwen even sterk. Noten bevatten onverzadigde vetzuren, diverse vitamines, vezels, antioxidanten. Pindakaas werkt niet zo, door zout en transvetzuren.
Datum: 12 juni 2015

Neem een huisdier

Langleven tip

Bron: Trisha Macnair

De zorg voor een dier werkt stressverlagend en dierenbezitters gaan minder vaak naar de dokter. Mensen met huisdieren leven gemiddeld twee jaar langer.
Datum: 12 jan 09

Nierstenen door vitamine-c-pillen

Langleven tip

Bron:
http://goede-pillen-slechte-pillen.blogspot.nl/2013/03/nierstenen-door-vitamine-c-pillen.html

Ook al maken vitamine-C-pillen dan niet écht gezonder, schaden zullen ze toch ook niet? Maar een recent Zweeds onderzoek slaat nu ook deze hoop de bodem in.
Datum: februari 2013

Onbekend nog of gsm kanker geeft

Langleven tip

Bron: Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) van de WHO

Wetenschappers kunnen niet bevestigen dat mobiel bellen een verhoogd risico op hersenkanker met zich meebrengt. Dat maakten onderzoekers van de Wereldgezondsheidsorganisatie WHO bekend. Ruim 10 jaar en 13.000 onderzochte proefpersonen verder is het volgens de onderzoekers nog steeds onduidelijk of de ongeveer vijf miljard mobiele telefoons in de wereld een verhoogd risico veroorzaken.
Datum: 16 mei 2010

Popcorn gezond

Langleven tip

Bron: ANP

Popcorn blijkt boordevol gezonde antioxidanten te zitten. Polyfenol zit ook in fruit, groente, chocolade, wijn, thee en koffie. Het beschermt het hart en vermindert de kans op kanker. Uit testen van de onderzoekers bleek dat 2,5 procent van het gewicht van de kern van popcorn bestaat uit polyfenol. Dat was meer dan de meeste ontbijtgranen, die tot 0,5 procent komen. Volgens Vinson is popcorn zo rijk aan het gezonde stofje omdat het niet bewerkt wordt.
Datum: 19 augustus 2009

Ruim rotzooi op

Langleven tip

Bron: Trisha Macnair, Britse arts

Ruim de rotzooi op. Leven temidden van troep kost u een jaar van uw leven. Rotzooi veroorzaakt stress en depressiviteit
Datum: 12 jan 09

Sporten en griep: pas op!

Langleven tip

Bron: De Vereniging voor Sportgeneeskunde

Bij koorts, spierpijn en verhoogde hartslag wordt sporten afgeraden. De Vereniging voor Sportgeneeskunde geeft tips waar sporters op moeten letten bij griep. Een goede stelregel is: als de koorts vier dagen duurde, moet er ook vier dagen gewacht worden voordat je weer gaat sporten.
Datum:

Sporten reduceert darmkanker met 24%

Langleven tip

Bron: British Journal of Cancer

Met regelmatig bewegen verminder je de kans op darmkanker met een kwart, volgens onderzoekers van de Washington University School of Medicine. Actieve mensen en sporters bleken bij studie 24 procent minder kans te hebben op darmkanker dan de minst actieve mensen.
Datum: 12 feb 09

Straling mobieltje niet kankerverwekkend

Langleven tip

Bron: Mobile Telecommunication and Health Report (MTHR)

De straling van mobiele telefoons is niet kankerverwekkend. Dat blijkt uit een groot, 11 jaar durend Brits onderzoek. Voor het rapport zijn onderzoeken van verschillende wetenschappers verzameld.Het team van het Mobile Telecommunication and Health Report (MTHR) is sinds 2002 bezig om onderzoeken op dit onderwerp in kaart te brengen. In totaal zijn er 31 onderzoeken geweest met 60 rapporten. In geen enkel geval is gezien dat de straling van mobiele telefoons of zendmasten tumoren stimuleert.
Datum: 13 feb 2014

Superfood bestaat niet

Langleven tip

Bron: Voedingscentrum
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/nederlander-trapt-niet-in-zogenaamde-superfoods.aspx

Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs dat superfoods gezonder zouden zijn dan andere voeding. Daarom mogen ze in de EU ook niet aangeprezen worden als superfoods. Wondervoedsel bestaat niet. Voedingsblog Foodness noemt superfoods een marketinghype en stelt dat al die ‘unieke, levensreddende voedingsstoffen’ in superfoods ook in producten zitten die voor een prikkie in de supermarkt liggen. In plaats van tarwegras kun je ook broccoli eten, en boerenkool is net zo super als gojibessen.
Datum: 4 maart 2014

Toevoegingen in levensmiddelen

Langleven tip

Bron: http://gezonder.blogspot.nl/
http://gezonder.blogspot.nl/2013/03/toevoegingen-in-levensmiddelen.html

Wat er in levensmiddelen zit, staat niet altijd op het etiket. Fabrikanten hoeven lang niet alles te vermelden wat ze gebruiken. En wát ze noemen, is vaak moeilijk te begrijpen.
Datum: maart 2013

Vermijd teveel koffie als je zwanger bent

Langleven tip

Bron: Gezondheid.be
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DMF21012009_147

Inname van cafeïne kan leiden tot een afgenomen geboortegewicht. Een consumptie van meer dan 100 milligram per dag veroorzaakte een afname in geboortegewicht van 34 tot 59 gram tijdens het eerste trimester, 24 tot 74 gram tijdens het tweede trimester en 66 tot 89 gram tijdens het derde trimester. Onderzoekers bevelen zwangere vrouwen aan alles in het werk te stellen om hun cafeïnegebruik (koffie, cola, medicijnen) tot een minimum te beperken.
Datum:

Vitamine d belangrijk

Langleven tip

Bron: Gezondheidsraad

'Inmiddels is overtuigend bewezen dat 10 microgram vitamine D jonge kinderen beschermt tegen de botaandoening rachitis. Bij ouderen helpt het supplement tegen botbreuken.' Vitamine D, nodig voor een goede botopbouw, wordt voor twee derde aangemaakt door zonlicht op de huid. Een derde komt via voedsel zoals vette vis, vlees, eieren, melkproducten, margarines. Je hebt geen extra vitamine D nodig uit als je zorgt dat je 15-30 minuten overdag met onbedekte hoofd en handen buiten komt.
Datum: 26 sep 2012

Vitamine d tegen darmkanker

Langleven tip

Bron: British Medical Journal

Vitamine D verlaagt het risico op dikkedarmkanker. Mensen met hoge concentraties in hun bloed hebben 40 procent minder kans om de ziekte te krijgen. Het lichaam krijgt vitamine D vooral via zonlicht, maar ook door voedingsmiddelen zoals vette vis. Het onderzoek toonde niet aan dat extra vitamines kanker voorkomen. UMC Utrecht. „Het advies om darmkanker te voorkomen blijft ongewijzigd: stop met roken, beweeg meer, verminder je buikomvang, en beperk alcohol en rood vlees.” Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Kleine kinderen krijgen er via zonlicht en voeding onvoldoende van binnen. Daarom moeten zij op een andere manier extra vitamine D nemen. Ook is dat goed voor moslima's met sluier, voor mensen die onvoldoende buiten komen of die een donkere huidskleur hebben.
Datum: 22 januari 2010

Vrouwelijk hormoon houdt jong

Langleven tip

Bron:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/22919-oestrogeen-remt-de-verouderdering.html

Bij vrouwen gaan oestrogenen verouderingsverschijnselen tegen. Ze zorgen voor een gezonde, mooie, soepele huid, een normale bloeddruk, een normale cholesterolspiegel en dergelijke. Ze houden de slagaderwanden elastisch. Jonge meisjes produceren zeer veel oestrogeen.
Datum:

Vrouwen moeten dit eten...

Langleven tip

Bron: Maasgaarden.nl

Mannen en vrouwen lijken hetzelfde, maar met de volgende 6 stoffen beschermt vooral een vrouw zich optimaal tegen ziekte en veroudering. * Vette vis * Bessen * Magere yoghurt * Bonen * Tomaten * Vitamine D
Datum: juli 2008

Vuil goed voor kinderen

Langleven tip

Bron: Universiteit van Californië, San Diego

Vuil is goed voor kinderen, aldus deskundigen van de Universiteit van Californië in San Diego. Als je te schoon bent, vermindert dat het vermogen van de huid zichzelf te herstellen. Dit staaft de hygiëne-hypothese, die stelt dat blootstelling aan bacteriën in de vroege kinderjaren het lichaam wapent tegen allergieën. Bacteriën op de huid brengen een kettingreactie teweeg, die helpt een ontsteking te voorkomen. Reinheid zou een oorzaak zijn voor de recente stijging van allergieën in ontwikkelde landen.
Datum: 23 november 2009

Was je niet, ik kom er aan...

Langleven tip

Bron: www.infonu.nl
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/27576-lichaamsgeur-deodorant-en-partnerkeuze.html

Zelfs bij de keuze van z’n partner laat men zich door de menselijke geur lokken. De lichaamsgeur dringt altijd door, of we het nu leuk vinden of niet. Napoleon zou zijn vrouw Josephine altijd op zijn terugkeer van het front hebben voorbereid met de woorden: "Was je niet, ik kom eraan".
Datum: 13-11-2008

Welke pindakaas is het gezondst?

Langleven tip

Bron: Radarplus
https://www.radarplus.nl/eten-drinken/article/987/Pleidooi-voor-pindakaas-met-m%C3%A9%C3%A9r-pinda-s

Kijk op het etiket. Hoe meer pinda, hoe beter. >> In Calvé zit 85% pinda, huismerken komen soms niet verder dan 55%. >>‘Light’ pindakaas is niet gezonder. Het bevat minder vet maar meer suiker. >>De calorieënwinst valt tegenbij ‘light’. >> Pindakaas met een olielaagje is gezonder omdat er geen (gehard) palmvet in zit. >>Natuurwinkels verkopen pindakaas van 100% pinda's, met olielaagje!
Datum: 19 feb 2016

Zoek een goed uitzicht

Langleven tip

Bron: Trisha Macnair, Britse arts

Zoek een baan waarbij u kunt genieten van een schitterend uitzicht, dat staat voor twee jaar langer leven.
Datum: 12 jan 09

Zoetmiddelen: natuurlijk of kunstmatig

Langleven tip

Bron: www.artikeltjes.com
http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/89/1/Natuurlijke-en-kunstmatige-zoetmiddelen/Page1.html

Kunstmatige zoetstoffen als sorbitol, sacharine en aspartaam, bevatten nagenoeg geen calorieën. Het voordeel van deze kunstmatige zoetmiddelen is dat ze niet dik maken en het tandglazuur niet aantasten, maar tal van wetenschappers hebben zo hun bedenkingen over de veiligheid ervan. Nog altijd zijn er wetenschappers die stellen dat veelvuldig gebruik van aspartaam hersentumoren kan veroorzaken bij mensen die daar een genetische aanleg voor bezitten. Wanneer aspartaam langere tijd in een product aanwezig is, kan het voor een gedeelte afgebroken worden tot aspartylfenylalanine (DKP). DKP kan onder bepaalde omstandigheden omgezet worden in nitroamine in de darmen, wat mogelijk een kankerverwekkend heeft. In plaats van het gebruik van kunstmatige zoetmiddelen kan men beter minder suiker en minder zoet eten. Het heeft geen zin om suikervervangers in koffie of thee te gebruiken om daarmee het gewicht onder controle te houden (en pakweg 20 calorieën te besparen) en ter compensatie taart of koekjes als dessert te eten (en hiermee 500 calorieën in te nemen).
Datum: 15-8-2008

Zomerbaby sterker

Langleven tip

Bron: BBC, Brits onderzoek
http://www.nu.nl/gezondheid/1911682/zomerbabys-worden-langer-en-sterker.html

Kinderen die laat in de zomer of begin herfst worden geboren, zijn vaak langer en sterker dan donkere-maanden-baby's. De reden kan zijn dat de moeders meer zonlicht hebben gekregen tijdens hun zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt dan ook aangeraden in vooral de laatste maanden van de zwangerschap in de zomer buiten te gaan wandelen of in de zon te gaan zitten. Vrouwen die in de wintermaanden zijn uitgerekend zouden extra vitaminepillen kunnen nemen.
Datum: 4 feb 09

Zonnebrandcrèmes vaak schadelijk

Langleven tip

Bron: Environmental Researsch Group Washington

Slechts acht procent van de zonnebrandproducten is aan te raden voor gebruik. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna vijfhonderd Amerikaanse zonnebrandcrèmes. In meer dan de helft van de crèmes, zou de chemische stof oxybenzone zitten, die invloed heeft op de hormoonhuishouding. Bovendien zit in 41 procent van de producten retinyl palmitate, een stof die bij proefdieren de groei van huidkanker versnelt. Let bij kopen van creme op: géén SD alcohol, parfum, oxybenzone, wél uva en uvb-filter, zonnefilters als zinkoxide, titaniumdioxide en tinosorb, en anti-oxidanten. Voor kinderen raadt Ultee aan geen spray te gebruiken, maar een ouderwetse creme die een witte gloed achterlaat. Met een spray zou het moeilijk zijn een dikke laag aan te brengen. Bovendien kan een kind door de verneveling van de spray, de stoffen binnen krijgen.
Datum: 28 juni 2010

Zonnen met mate is gezond

Langleven tip

Bron: ’Zonnen mag’, Van der Rhee

Arts Van der Rhee, die het boek ’Zonnen mag’ schreef, zegt dat je door regelmatig zonnen minder kans loopt op kanker. Zonaanbidders zouden hun kans op kanker aan borst, prostaat of dikke darm met ongeveer 20 procent verlagen. "De laatste jaren wijst een toenemende stroom wetenschappelijke onderzoeken op flinke gezondheidsvoordelen die we uit de zon kunnen halen", aldus Van der Rhee in Trouw. Zoals al langer gedacht blijkt zonlicht ook echt te helpen tegen eczeem, puistjes en psoriasis. Zonlicht activeert ook de vitamine-D-productie in de huid, waardoor botten en spieren verstevigen. Zonnenstralen verminderen depressie, doordat de aanmaak van de hormonen melatonine en serotonine wordt gestimuleerd. Van der Rhee: "Dus niet verbranden en niet overdrijven, maar wel van de zon genieten."
Datum: 22 mei 2010

Zorg dat je trouwt

Langleven tip

Bron: Britse arts Trisha Macnair

Zoek een partner en ga trouwen. Echt waar, het huwelijk zorgt ervoor dat u sneller herstelt van ziektes en u heeft minder financiële stress. Webtip: kijk nu hier voor gratis daten en hier voor leuke dating Tshirts.
Datum: 12 jan 09

Zorg voor regelmatige seks (2 pw)

Langleven tip

Bron: Trisha Macnair

Zorg ervoor dat u goede seks hebt. Mannen die twee keer per week klaarkomen lopen minder kans vroegtijdig het loodje te leggen. Het zou zeker goed helpen tegen prostaatkanker.
Datum: 12 jan 09

Zwanger? Negen maanden afkicken...

Langleven tip

Bron: www.infonu.nl
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/28386-zwanger-negen-maanden-afkicken.html

Ben je zwanger? Hou dan je hart maar vast, want het is het begin van 9 maanden afkicken. Alcohol staat op plaats één van de stoffen die het ongeboren kind kunnen schaden. Eén glaasje kan al niet meer. Ook is een placenta geen filter en daarom “rookt” het ongeboren kind niet minder dan 4000 verschillende giftige stoffen mee. Arseen, benzeen, waterstofcyanide, lood en teer zijn geen groeibevorderende substanties. Vermijd ook Brie of Camembert. Niet-verhitte melkproducten kunnen Listerine bevatten. Deze resistente bacteriën kunnen bij mensen met een verzwakte afweer, zwangere vrouwen en foetussen, listeriose veroorzaken. Tenslotte wil je ook geen bacterien via rauwe vis doorgeven aan je kindje.
Datum: 01-12-2008

 

 

Gezondlangleven.nl | Advies en tips voor een gezond lang leven!

Links & Partners

Contact

Bio Eco kleding shop

© 2019